EOS Lage Wald

In april 2023 kondigde Minister Jetten aan dat het binnen zijn Klimaatpakket verplicht wordt om bij zonneparken een batterij te installeren. TPSolar speelt hierop in door in alle ontwerpen voor nieuwe zonneparken én bij bestaande zonneparken standaard een energieopslagsysteem (hierna: EOS) te integreren. De technische ontwikkeling en exploitatie van deze systemen wordt verzorgd door zusterbedrijf TPStorage.

Zonnepark Lage Wald zal in 2026 worden gebouwd, waardoor de realisatie van het EOS op zijn vroegst in 2026 zal plaatsvinden. In aanloop naar de bouw worden in 2025 de noodzakelijke voorbereidende onderzoeken afgerond, waaronder archeologisch onderzoek en onderzoek naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Voor de bijbehorende EOS dient een apart vergunningstraject te worden doorlopen. Deze vergunning zal in 2025 worden aangevraagd, zodat de realisatie van EOS Lage Wald gelijktijdig met de bouw van het zonnepark kan plaatsvinden.

Hoe ziet EOS Lage Wald eruit?

Het zal bestaan uit een viertal batterijcontainers en een transformator. De batterijcontainers zijn qua omvang vergelijkbaar met een zeecontainer. Het systeem wordt binnen het bestaande hekwerk van het zonnepark geplaatst, op het oostelijke veld van Zonnepark Lage Wald.

Locatie van Zonnepark Lage Wald (rood omlijnd) en EOS Lage Wald (zwart vlak).

Wat doet een EOS?

De grootschalige opslag van (duurzame) energie wordt steeds belangrijker. Het elektriciteitsnet heeft namelijk een beperkte capaciteit, waardoor het steeds moeilijker wordt om op elke locatie en op ieder moment van de dag elektriciteit te gebruiken en/of te produceren. Energieopslagsystemen (ook wel EOS genoemd) worden ingezet om ruimte te creëren op het elektriciteitsnet. Met behulp van energieopslag kan netcongestie worden verminderd en deels worden voorkomen. Energiesystemen dragen dus bij aan de klimaatdoelstellingen, maar zij geven ook energiezekerheid en -stabiliteit, en helpen mee aan een verlaging van de energieprijzen.